Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reușit să devoaleze o ”afacere” de zeci milioane de euro, desfășurată în incinta Aeroportului Otopeni. Filiera infracțională a avut ca scop prelungirea contractelor de închiriere a unor spații comerciale, în acest mega-dosar al unei mite uluitoare fiind reținuți și, ulterior, plasați în arest la domiciliu fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) – Alexandru Ivan -, omul de afaceri Cristian Bălan (supranumit ”Spionul”), Radu Tănăsescu – directorul SC MILLENIUM PRO DESIGN și asociat al unui alt om de afaceri -, dar și ”Regele Duty Free-urilor”, asociat al firmei care a închiriat spațiile comerciale.
Gândul a prezentat, în exclusivitate, extrase din interceptările senzaționale realizate de DNA – informații detaliate AICI -, omul de afaceri Cristian Bălan fiind personajul principal al acestui scenariu halucinant.
De altfel, surse Gândul au dezvăluit că ”spionul” Bălan are o relație cel puțin controversată cu Ambasada Rusiei, partenerii de afaceri ai acestuia pornind de la premisa că a lucrat, o perioadă, într-un serviciu de informații al României, și că are nu numai influență, ci și capacitatea de a ”pedepsi” drastic pe cel care îi devine adversar.
Totuși, reprezentanți ai serviciilor de informații au declarat, pentru Gândul, că ”spionul” Cristian Bălan nu ar fi decât un ”șarlatan”.
În exclusivitate, prezentăm noi informații-bombă din acest mega-dosar al mitei de la Aeroportul Otopeni, legătura suspectă a lui Cristian Bălan cu Ambasada Rusiei de la București fiind confirmată chiar de către acesta.
”Spionul” Bălan, pus ”sub ascultare” de DNA, i-a povestit lui Hardan Saadeh – director general SC DNATA CATERING SRL – că are o ”ușă deschisă” în permanență la Ambasada Rusiei, motiv pentru care și-a permis să îi amenințe pe doi proprietari ai unor trusturi de presă. Cei doi parteneri de discuție au fost filați și ascultați la jumătatea lunii iulie 2022, iar ”spionul” Cristian Bălan s-a lăudat, pe de altă parte, și că are o relație apropiată cu Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL.
În același timp, Cristian Bălan a mai dezvăluit și că avea numerele unor dosare de DNA, dosare care l-ar fi vizat pe Florin Dimitrescu, fostul director CNAB.
”În data de 18.07.2022 are loc o întâlnire între martorul Hardan Saadeh și suspectul Bălan Cristian-Dumitru, în timp căreia, în esență, se discută următoarele aspecte:
În continuare, vom prezenta pasaje relevante din conținutul acestei întâlniri din data de 18.07.2022, avută de martorul Hardan Saadeh cu suspectul Bălan Cristian-Dumitru.
Impetuozitatea demnă de o cauză mai bună a ”spionului” Cristian Bălan a ieșit, din nou, în evidență la jumătatea discuției înregistrate de DNA, omul de afaceri precizând că și-a predat ”creanța morală” la Ambasada Rusiei și că doi patroni ai unor mari trusturi de presă au fost puși, practic, pe ”coji de nucă” chiar de el.
Problema lui Bălan a fost un articol de presă ”compromițător pentru sine”, iar acesta îi povestește lui Hardan Saadeh cum a reușit să o ”rezolve”.
La finalul acestei discuții halucinante, ”spionul” Cristian Bălan se laudă o dată în plus, menționând că a reprezentat ”ceva” pentru ”niște oameni”, iar acelștia au pus imediat mâne pe telefon pentru a-l ajuta.
Bineînțeles, ”prietenii” de la Ambasada Rusiei l-au asigurat pe Bălan că știu ei ce au de făcut, astfel încât problemele lui să dispară ca și cum nu ar fi existat.
”Bălan Cristian-Dumitru: Am trecut și prin episodul ăsta. Sincer. L-am văzut. Nu sunt eu de… (neinteligibil)… Am reprezentat ceva pentru niște oameni care au pus mâna pe telefon. Au zis la ambasadă, că n-am relații. Nu sun nici pe Rareș, pe nimeni. Pe (n.red. – numele unui proprietar de mare trust de presă). Și le-am zis ce-am pățit.
A zis: «Las-o aici, mingea e la noi». Eu sunt om. «Știm noi ce avem de făcut». Atât. Nu m-am dus nicăieri. Și le-am zis: «Mucles, că creanța mea morală e acolo. Dacă voi vă descurcați cu ea, sunteți campioni mondiali». Deci! Dacă voi terminați anul în picioare, atât le-am zis. Eu nu vă ameninț. Boss, asta e. Am fugit! Hai! Te pup!
Hardan Saadeh: Vrei să te duc undeva? (…)”
Direcția Națională Anticorupție a transmis miercuri, 29 martie, într-un comunicat de presă, că George-Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), ”a fost reţinut într-un dosar în care este acuzat, printre altele, pentru trafic de influenţă în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului «Henri Coandă» din Otopeni”.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a inculpaților:
IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– complicitate la trafic de influență,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
PERSOANĂ FIZICĂ (Cristian Bălan), fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracțiuni de trafic de influență,
PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare a banilor,
– dare de mită.
PERSOANĂ FIZICĂ (Radu Tănăsescu), la data faptelor director general al aceleiași societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:
– complicitate la trafic de influență,
– complicitate la spălare a banilor,
– complicitate la dare de mită.
Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, față de inculpatul LIȚOI BOGDAN-ȘERBAN, la data faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită”, s-a precizat în comunicatul DNA. (informații detaliate AICI)
Procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a celor patru reținuți, un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București stabilind însă, în 29 martie, ca aceștia să fie plasați în arest la domiciliu.
Citește și: